15°C İstanbul
1 October 2024
Hangi Bütünleşik?
IT Sanallaştırma

Hangi Bütünleşik?

Nis 19, 2023

Bütünleşik sistem?? Hiper Bütünleşik Sistem?? Hangisi daha bütünleşik???

Tekrar selamlar herkese,

Bir önceki yazımda, dilim döndüğünce, klavyem el verdiğince hiper bütünleşik sistemleri farklı bir açıdan anlatmaya çalıştım.Bu yazımda da yine aynı konu çerçevesinde, olabildiğince objektif bir şekilde “Tamam HCI mimariye geçmek istiyorum ama burada da bir sürü seçenek var, en doğrusu hangisi?” sorusuna kendi görüşlerimle yanıt bulmaya çalışacağım.

Şöyle bir özetlemek gerekirse, marketing ismi ile hiper bütünleşik, gerçek adı ile yazılım tabanlı depolama teknolojisi sayesinde, birçok durumda bize dar boğaz yaratan ve bakımı için bir sürü emek ve para harcadığımız storage ünitelerinin, günümüz teknolojileri sayesinde artık eskisi kadar net bir ihtiyaç olmadığı sonucuna varmıştık.

HCI (Hyper Converged Infrustructure) mimariye geçmeye karar kıldıktan sonra da yepyeni bir challenge bizi karşılıyor; Hangisini seçmeliyiz?
Öncelikle kendi adıma tasarladığım ve uyguladığım tüm çözümler için inandığım tek bir unsur var.

Bu da “Kötü ürün yoktur, yanlış konumlandırma ve tasarım vardır!”

Bu sebepten, her birinin ar-ge’si için milyonlarca dolar harcanan hiçbir ürüne “kötü ürün” diyecek hadsizlikte olmadığımı belirtmek isterim.
Dahil olduğum birçok projede, acizane görüşümle yanlış bir yol izlendiğini görüyorum. Bu da şu; ” A üreticisi bizim için bu konfigürasyonu çalıştı, siz de bu kitlisti alın, buna muadil olarak B ürününü çalışın”

Bu durumu şu şekilde özetlemek mümkün;

Müşterinin talebi;

  • İstanbul – Ankara arası 440 Kilometre, benim bu mesafeyi maksimum 2 saatte aşabilecek bir taşıta ihtiyacım var.

A firması;

  • Bu mesafeyi 2 saatte aşabilmeniz için bizim size önereceğimiz çözüm “uçak”. Benim uçaklarım saatte 400Km hıza ulaşabilir, bırakın iki saati, bir saatten biraz fazla sürede sizi istediğiniz yere götürür.

Müşteri B firmasına döner;

  • Benim saatte 400Km hızla gidebilen bir uçak ihtiyacım var.

B firması;

  • Benim önerebileceğim en düşük uçak konfigürasyonu saatte 700Km hızla gidebiliyor.

Eğer B firmasının elinde saatte 250Km hızla gidebilen, hem de bakım, yakıt ve işletme masrafları çok daha uygun olan bir arabası varsa, ihtiyacı dört dörtlük karşılayabilecek olmasına rağmen, çok daha yüksek bir fiyatla işi kaybedecek.

Müşteri saatte 220Km hıza sahip bir çözüm ararken, 400Km hızla gidebilen bir çözümü en iyi fiyata almış olmanın mutluluğunu yaşarken, aslında ilk adımda ihtiyacı belirtseydi çok daha uygun bir çözümü, çok daha mutlu bir şekilde kullanabileceğinden habersizdir.

Yani elma-elma yapayım derken, aslında ihtiyacı olmayan bir çözüme, ederinin üzerinde bir fiyata sahip olur.

Peki ne yapmamız gerekiyor?

  1. Tüm üreticilere aynı isterleri verip, bu isterlere uygun çözüm üretmek gerekiyor.
  2. Bir üreticinin ürünü için birden fazla iş ortağından fiyat istemek yerine, birden fazla üreticiye her biri tek iş ortağıyla teklif iletecek şekilde bir rekabet ortamı yaratmak gerekiyor.
  3. Alınacak şey sabit kodlu bir notebook olmadığı için, her üreticiye iddiasını ispat edebileceği bir PoC ortamı sağlamak gerekiyor.

Peki tüm çözümler birbirinin muadili midir?

Cevap: Kesinlikle değil.

Şu noktada ciddi bir manipülasyon sonucu oluşan bir yanlış anlaşılma var. Aslında iki çeşit çözüm var;

  1. Hiper bütünleşik mimari çözümleri.
  2. Hiper bütünleşik mimari ile servis edilen veri işleme çözümleri.

Eğer ihtiyaç ” x şeklinde data verimliliği” ise ikinci çözümü, “SAN mimarisini hayatımdan çıkartarak donanım bağımsız bir yapıya geçmek” ise birinci çözümü tercih etmek gerekiyor.

Peki benim hangisine ihtiyacım var?

Bunun cevabı için de bu konuda tecrübeli ve yetkin iş ortakları ile aynı isterler çerçevesinde çözümler üretmek gerekiyor.

Tamam da buraya kadar okuduk, hangi çözüm en doğru çözüm bundan bahsetmeyecek misin?

Aslında tüm yazıda bundan bahsediyorum, sizin için en doğru çözüm, isterlerinizi en doğru şekilde karşılayan çözümdür.Hiçbir ürünün diğerinden daha iyi ya da daha kötü olması söz konusu değil. Başınız ağrıyorsa eğer ona uygun bir ağrı kesici, ateşiniz yükseldiyse eğer ona uygun bir ateş düşürücü almanız gerekiyor.Baştan sona kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Herkese sağlıklı günler dilerim!

Saygılarımla,

A. Kerem Yüksel

Öncekiler Yazılar

Sonraki Yazılar

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir